Hayat Havuz Mimarlık Mühendislik

90 212 222 68 52 - 90 533 431 95 89 info@hayathavuz.com.tr

Menu
Hayat Havuz

Havuz Sauna Spa Taahhüt İnşaat Ltd. Şti

yüzme

HAVUZ PROJE VE PLANLAMA
Betonarme kesitin belirlenmesinde, statik gerekliliklerin yanı sıra yapılacak kaplama malzemesi de önemlidir. En baştaki proje safhasında detay hazırlarken çalışmalar bu konular dikkate alınarak yapılır ise daha sonraki aşamalarda karşılaşılacak sorunlar en aza indirgenmiş olur. Yani betonarme yan kesit ile özel porselen tutamak ve kaymazların mükemmel uyumunu sağlamak için Hayat Havuz ile temasa geçip, teknik ofise danışılması tavsiye edilir.
Havuz suyunun düzgün taşması ve temizlenebilmesi için, kesitte verilecek eğim çok önemlidir. Buna göre havuz kenarı ile taşma kanalının arasında %5 eğim suyun düzgün taşmasını, böylece yüzeyde biriken pisliklerin toplanmasını sağlayacaktır. Bir diğer %2’lik eğim ise taşma kanalının diğer tarafında ters yönde yapılır. Bu eğimin amacı yürüme alanındaki kirli suyun havuz suyuna karışmasını önlemektir. Burada önemle hatırlatılması gereken bir diğer konu ise, suyun havuzun dört bir yanından eşit olarak taşabilmesi için tutamak ve kaymaz tespitinin bir nivo yardımı ve uzman kişiler tarafından yapılmasıdır.
Aksi taktirde, su eşit olarak taşamayacağı için hem havuz estetiği sağlanamayacak, hem de su bazı bölgelerde yeterince temizlenemeyecektir.


BETONARME
Hafriyat yapılıp, blokaj serilirken havuzun çevresinde dışarıdan gelecek suların uzaklaştırılmasını sağlayacak drenaj hattı unutulmamalıdır.
Havuzun zemini ve perdeleri dökülürken, bütün hidrolik bağlantılar, deşarj rogarları, borular, süzgeçler, aydınlatma armatür kovaları ve gerekli her türlü beton geçiş parçaları yerine yerleştirilmelidir.
Havuz içinde yapısal ekler (dilatasyon) yapılmasından kaçınırken, havuz çevresinde dilatasyon derzi bırakılması çoğu zaman gereklidir. İçi su dolu havuz ile çoğu zaman toprağa oturan çevre koridor ve terasların statik çalışması farklı olduğundan dilatasyon yapılması gereklidir. Dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri de bu yapısal ekler hiçbir zaman malzeme ile kaplanmamalıdır. Bu ek yerleri elastik silikon gibi malzemeler ile sızdırmaz hale getirilmelidir.
Havuzlarda su izolasyonu açısından beton dökülmesi aşamasında soğuk derz bırakılmaması, bırakılması durumunda soğuk derzlerde su tutucu bant vb. önlemler alınmasına dikkat edilmelidir.
Beton döküm aşamasından sonra yüzeyde sıva ve şap ile düzeltme işlemine ihtiyaç duyuluyor ise sıvanın mümkünse katkı ile hazırlanması ve kalınlığının 8-15 mm yi geçmemesi gerekir. Daha büyük düzeltme beton kalınlıkları beton yüzeyinden kopmalara sebep olabilir.
Betonarme aşamasında havuz ölçülerinin doğruluğu çok önemlidir. Özellikle müsabaka havuzlarında (olimpik yüzme havuzu vs.)yarışma yapılabilmesi için yüzme federasyonu tarafından yapılacak kontrol ve onaya gerek vardır.


SU YALITIMI
Havuz yüzeyine uygun bir su yalıtımı yapıldıktan sonra su sızdırmazlığını kontrol etmek ve kaplama malzemesi yapılmadan önce muhtemel bir su kaybı varsa bunu engellemek amacı ile havuzun içine su doldurulur ve beklenir. Havuzun su dolu olarak 15 gün beklemesi gerekmektedir. Ancak bu süre en az bir haftadan az olmamalıdır.
Hayat Havuz porselen esaslı kaplama malzemesi ürettiğinden ürünlerin kimyasal yapıştırıcılar vasıtası ile yapıştırılması gerekmektedir. Bu konuda dona ve suya karşı mukavemeti sağlaması açısından fleksible veya epoksi nitelikli bir yapıştırıcı kullanılması tavsiye edilir. Bu malzemeler üretici firmaların talimatları doğrultusunda kullanılmalıdır.


HAVUZ KAPLAMA
Kullanım sırasında temizleme işlemini kolaylaştırmak ve hijyen olması için havuz tabanını ve duvarını birleştirmek yerine iç ve dışbükey özel birleştirme parçalarının kullanılması tavsiye edilir.Yüzme havuzlarının kenarında sıralanan özel kesitli porselen ürünler tutamak olarak sınıflandırılmaktadır. Bu malzeme özel bir üretim ve pişirme ile mükemmel kimyasal, fiziksel ve mekanik özellikler göstermektedir. Öncelikle tutamak ve kaymazlar havuzun ilgili kısımlarına istenilen formda tek tek koyulmalı ve istenilen eğimler elde edilinceye kadar ayarlanmalıdır. Bu eğim havuzun her tarafında eşit olmalı ve bu da bir nivo aracılığı ile sağlanmalıdır. Bu kontroller uzman kişiler eşliğinde yapılmalıdır. Kaymaz ve tutamaklar arasındaki 5 mm’lik derz muhafaza edilerek tutamakların havuz içine gelen kısımlarının düzgünlüğüne dikkat edilerek ürünler yapıştırılmalıdır.
Unutulmamalıdır ki, başarılı bir uygulama işlemi yalnız malzemenin kalitesine bağlı değildir. İşlemin nasıl ve kimler tarafından yapıldığı da malzemenin kalitesi kadar önemlidir.
Yapıştırıcı tamamen kuruduktan sonra malzemeler arasındaki derz boşlukları tamamen boşaltılarak, fleksible veya epoksi bazlı bir derz dolgu malzemesi ile doldurulur. Su, hava ve diğer çevre etmenlerinden etkilenmemesi için asla normal derz dolgu malzemesi kullanılmamalıdır. Uygulama ardından temizlik işlemi hızla ve itina ile yapılmalıdır. Temizlik işleminin itina ile yapılmaması veya geç yapılması durumunda malzemeler üzerinde kalan artıkları temizleyebilme imkanı bulunmamaktadır.
Kaplama işlemlerinin bitmesine müteakip inşaat işlerinden sıçrayacak kirlerden kaçınmak ve döşeme alanını korumak için plastik bir örtü kullanılması tavsiye edilir.
Havuz malzeme döşeme işlemi bittikten sonra çevresinde demir kesme vb. işlemlerin yapılmaması gerekmektedir. O anda belli olmasa bile belli bir süre sonra malzemeler üzerinde demir çapaklarının zararları gözlenmektedir.
Havuza su ancak; inşaatı, mekanik ve elektrik tesisatları tamamlanıp bahçede gübreli toprak serme işlemleri de bittikten sonra doldurulmalıdır.